СРПСКИ АФОРИЗМИ ПРЕДСТАВЉЕНИ У ПРАГУ


Почетком новембра, у оквиру манифестације „Дани српске културе у Чешкој Републици“, у Прагу је одржано „Вече српског афоризма“, у организацији Српског удружења „Свети Сава“, из овог града.

У репрезентативном здању Градске скупштине чешке престонице, афоризме српских аутора Милована Витезовића, Александра Баљка и Александра Чотрића говорио је на чешком језику глумац Јиржи Брож, а на српском их је изговарала Невена Николић.

О српској афористици, представљеним ауторима и њиховим књигама говорила је Брнка Кубеш, председница удружења „Свети Сава“ и главна уредница листа „Српска реч“, који излази у Чешкој као гласило српске мањине.

Она је изразила жаљење публике и своје лично, што позвани аутори, због неодложних обавеза које су имали у Србији, нису били у могућности да лично представе своје афоризме у граду великог чешког и европског хумористе и сатиричара Јарослава Хашека.

Лист „Српска реч“ објавио је у претходним бројевима афоризме на чешком језику Александра Баљка и Александра Чотрића, у преводу Бранке Кубеш.

У Чешкој ће идуће године бити објављена Антологија српског афоризма, такође, у преводу госпође Кубеш.

<< I >>