SPORAZUM O SARADNJI SRPSKIH I SLOVENAČKIH AFORISTIČARA
 
Srpski i slovenački aforističari potpisali su 29. juna u Beogradu sporazum o dugoročnoj saradnji i predstavili Antologiju srpskih aforizama, koja je pre nekoliko dana objavljena u Sloveniji. Sporazum su potpisali predsednik Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Baljak, priređivač Antologije objavljene u Sloveniji, i predsednik Društva slovenačkih aforističara Franci Čeč, koji je i prevodilac srpskih aforizama iz ove antologije.

Na konferenciji za novinare u Udruženju književnika Srbije (UKS) sa temom "Uspesi srpske satire u svetu i predstavljanje Antologije srpskog aforizma na slovenačkom jeziku", državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore Miodrag Jakšić izrazio je zadovoljstvo da je srpski aforizam na velika vrata ušao na slovenačku književnu scenu. "Ovaj region mora da se pomiri u svim oblastima i prihvati da nam je zajednička budućnost u ujedinjenoj Evropi", rekao je Jakšić, ističući da će ministarstvo vera i dijaspore nastaviti da podržava srpsku satiru i da podstiče ovakvu vrstu saradnje.

Izbor od 36 autora, od Dušana Radovića do Tomislava Markovića, za antologiju objavljenu u Sloveniji sačinio je Baljak, koji je istakao da ova selekcija na najbolji način ilustruje srpsku aforistiku, koja postoji više od dva veka.

Zamenik predsednika Odbora za odnose sa Srbima van Srbije i istaknuti član Sekcije satiričara UKS Aleksandar Čotrić izrazio je zadovoljstvo što se ova antologija pojavila upravo u Sloveniji, gde postoji duga tradicija pisanja aforizama na čelu sa "legendom" Žarkom Petanom, koji je za ovu antologiju napisao uvodni tekst. Čotrić je podsetio da su antologije srpskih aforizama do sada objavljene u Nemačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Rumuniji, a da su u protekle dve-tri godine objavljene antologije u kojima su zastupljeni srpski autori, kao što su Antologija mudrosti u Rusiji i Antologija najboljih svetskih aforističara u SAD, i najavio je objavljivanje antologija srpskih aforizama u Češkoj, Bugarskoj i Austriji. (Tanjug)

<< I >>