KNJIŽEVNO VEČE SLOBODANA SIMIĆA U KOLARČEVOJ ZADUŽBINI

STRAST POBUNE


Povodom tri decenije književnog rada, 2.4.2015. godine, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu održano je veče posvećeno satiričaru Slobodanu Simiću. Sa motoom "Srast pobune Slobodana Simića" predstavljen je dugogodišnji rad poznatog pisca u koji, izmedju ostalog, spadaju aforizmi, priče, pesme, dramski tekstovi i scenarija. Voditelj programa je bio satiričar Bojan Ljubenović, a među učesnicima programa su se našla poznata imena iz sveta kulture i umetnosti: prof. dr Žarko Trebješanin, doc. dr Ana Stišović Milovanović, kniževnik Aleksandar Čotrić i režiser Slobodan Šuljagić. Aforizme, priče i pesme autora čitao je glumac Sergej Trifunović.


Ljubenović je u svom uvodu ustvrdio da je Simić “utemeljivač moderne srpske satire”. Prof. Trebješanin, vrsni poznavalac satire se nadovezao na to i ukazao da “Simićeva satirična žaoka pogađa duboko, u samo jezgro našeg karaktera, posebno tamo gde naviše boli, u onaj osetljivi, dobro skriveni deo o kojem ne znamo mnogo jer ne želimo da znamo, koji negiramo i koga se stidimo.”


Budući da je slavljenik rođeni Užičanin, njegova dva sugrađanina Sergej Trifunović i Slobodan Šuljagić istakli su da je upravo mentalitet i prirodna duhovitost svojstvena tom gradu bila presudna za oblikovanje Simićeve ličnosti, te da su užičke kafane i svi obredi koji su vezani za njih bili sjajna pomoć za sticanje njegovog smisla za humor.


Aleksandar Čotrić je zaklučio da je “Simić toliko i tako napisao, da se istorija srpske satirične književnosti ne može pisati bez sagledavanja njegovog stvaralaštva i da nemamo ovakvog pisca, ne bismo mogli da ga izmislimo!”


Te večeri bila je i prva promocija tek objavljene i prve knjige Simićevih pesama „Ožiljak". Recenzent knjige Ana Stišović Milovanovič je istakla da je to zbirka „jednostavne, nepretenciozne poezije tako retka u vremenu opšte pretencioznosti, i da je upravo ta demistifikacija ljubavi i po neki ironični otklon i najveća vrednost objavljenih pesama.”


Reditelj Slobodan Šuljagić je podsetio na serijal „Ukratko S.S.” sa Sekom Sablić na televiziji Pink, koji je po Simićevom scenariju uradio u rekordnih 450 epizoda, i na TV komediju „U ordinaciji” na RTS-u po Simićevom tekstu a u režiji Miće Miloševića, koja je imala 11 repriza i gledanost od oko 800 000 gledalaca po pojedinim epizodama.


Prilikom govora na svoj jubilej, Slobodan Simić se zahvalio sudbini, sreći, Užicu, divnim ljudima i prijateljima, ali pre svega porodici koja ga je "ostavila na miru".


Govornici su na ovoj večeri citirali mnoge aforizme Slobodana Simića, a jedan koji se naviše puta ponovio i za koji su se učesnici jednogalsno složili da je autorov zaštitni znak glasi: "Rodjen sam u Srbiji. Od toga ću i da umrem."