СУСРЕТ АФОРИСТИЧАРА У СПЛИТУ

Александар Баљак, председник Београдског афористичарског круга и Александар Чотрић, члан Управе БАК-а састали су се 14. октобра у Сплиту са Младеном Вуковићем, сатиричарем и уредником Радио Сплита.

Београдски афористичари упознали су сплитског колегу са активностима БАК-а – организовањем „Сатира феста“, „Новогодишњег сатирикона“, „Фестивала кратке приче“, објављеним издањима БАК-а, преводима на странке језике антологије српског афоризма, гостовањима у иностранству...

Баљак и Чотрић истакли су да је жеља БАК-а да на наредном, десетом „Сатира фесту“ учествују, по први пут, афористичари из Хрватске и да се надају да ће се то остварити у октобру идуће године.

Афористичари из Београда уручили су Младену Вуковићу примерке својих књига, као и збирке афоризама својих колега из Србије.

Младен Вуковић је рекао да на Радио Сплиту већ двадесет година уређује емисију „Кад се смијах, тад и бијах“.

„До сада је било више од 700 једносатних емитовања, а заједно са колегама из недеље у недељу пишем актуелне текстове, која наилазе на добар пријем слушалаца“, рекао је Вуковић.

Он је упознао колеге из Београда да припрема ново, допуњено издање Антологије хрватског афоризма.

Младен Вуковић је састављач прве антологије хрватског афоризма која је изашла 1993. године.  Вуковић настоји да изабере афоризме који су се налазили у различитим књигама и публикацијама и који, осим подразумевајућег хумористичко-сатиричкога набоја, садрже и поетско-филозофске поруке, од писаца из средњег века, до најмлађих, који још немају објављене књиге, поређаних хронолошки, како би се лакше пратио развој афористичке мисли.

Вуковић је Баљку и Чотрићу поклонио примерке нењких књига афоризама хрватских аутора.

Сатиричари из Србије разговарали су у највећем граду Далмације са књижевником Златком Томићем (1954), који је објавио осам књига, међу којима и књигу афоризама „Од Аспалатоса до Сплита“ (2003), а у припреми му је нова афористичка збирка.

Томић је предложио одржавање Сајма толеранте књиге, на којем ће своја издања представити независни издавачи из држава региона, који на овим просторима негују и подстичу дух сарадње, помирења и толеранције.

Златко Томић је био и домаћин афористичарима из Београда, упознавши их са културном и уметничком сценом, као и са историјским и туристичким знаменитостима древног медитеранског града.

„Слободна Далмација“ је објавила текст о гостовању Баљка и Чотрића у граду под Марјаном, а Радио Сплит је емитовао њихове изјаве и изговорене афоризме на књижевној вечери у Градском казалишту младих.

<< I >>