Књига афоризама ,,Тајне тајкунског длана", Саша Милетић

Издавач

Културни центар Крушевац


За издавача

Мр Мирослав Смиљковић


Уредник

Јелена Протић-Петронијевић


Лектор

Вељко Стамболија


Рецензенти Ивко Михајловић Љубодраг Обрадовић


Дизајн корица и илустрација

Младен Мајдевац


Техничка припрема

Ана Башић

Никола Стојановић


Штампа

SATCIP Врњачка Бања


Тираж

202


ПРВЕНАЦ КАО НАЈЉУЋА РАКИЈА


Афоризми у овој књизи нису претходно ,,проверавани'' ни објављивани у новинама и часописима. Својеврсна је храброст такве афоризме, које нико није стављао под духовну лупу, објавити као збирку. Саша се дрзнуо да то уради, па је са цветног поља поезије (јер Саша је пре свега песник) улетео у минско поље хумора и сатире. Чини се успешно, јер како и сам каже, ова књига му се

,,отела'' и настала готово у једном даху. Аутор, чак и на мој наговор и инсистирање, није желео ништа да дописује, сматрајући да је тако најбоље.

Сашин првенац је као она првенац ракија: реска, љута, пече и грло и језик. Речју, баш делује!

Афоризам је помало сурова и захтевна форма, јер баш та његова краткоћа мами на промашаје, који код афористичара нису баш тако ретки. Покушај да им сатиричним бљеском обасјаш свеколику таму, није једноставан подухват. Тешко је том крхком бродићу да ломи наслагане санте глупости, али он је упоран, па харпуни одапети са њега гађају у сам епицентар.

Саша као и многи други афористичари, политику узима (као) за мету својих жаока. Сви њени нуспроизводи (беда, сиромаштво, социјално


храмање, криза људскости, морала, деградација људске личности) Сашини су омиљени ,,ревири''. Зато и каже: ,,Кристално је јасно да је овде све мутно''. Немарно вођење политике непатриотски неодговорно, порађа и тајкуне, привредна чеда неолибералног капитализма, послодавце сумњивог идентитета. Од тих и таквих данас зависе наши мали животи, па Саша ту појаву жигоше афоризмом: ,,На тајкунском длану записана је наша судбина''. Социјалне теме такође су врло присутне међу ових двестотинак афоризама. Пример за то и афоризам:

,,Град и село – дупло голо''.

Под сатиричну лупу Саша ставља и квазиеуропејство и анационалност: ,,За европском софром нама увек западну кнедле''. Пошто‐пото хрљење у раље Европске уније, Саша коментарише бритко: ,,На свирали Европске уније, Србији је припала задња рупа''. Криза идентитета, помодарство, срљање у кич и шунд, ватрометно брзо богаћење, продаја рогова за свећу, све то овај аутор умешно пакује у своје врцаве стрелице: ,,Знам тај ћорак још док је метак био''.

Саша не бистри политику, али силно удара по криминалним мутним водама: ,,Правду смо истерали. Да не смета криминалу''. И сурово истинити афоризам: ,,Људи који живе у подземљу, дишу кроз цевку''. Богами, храбрости треба за овакво играње речима. Колико год креатори наших судбина бежали од истине, поготово од сатиричне


књижевности и књижевности уопште, сумњам да их овакви стршљеновски напади бар мало не гану и изместе.

У свеопштој духовној анемичности, у земљи где се знатно више пише него што се чита, где се много пева, а мало људскости снева, Сашина књига је још један камичак у сатиричном мозаику ове напаћене земље. Афоризам, као презрено детенце у књижевном битисању, упиње се да плива леденом водом свеопштег духовног парлога, да од себе успешно гура санте и заобилази хридине. Поздано знам да Саша није ,,партијски човек'', зато и може да каже: ,,Нежно с њим. Он је партијско дете''. Он не припада страначким клановима, па му зато рука не дрхти, а оловка неспутано гађа у центар мете.

И кад пише о жени, чини то без пардона:

,,Моја жена је крхке грађе, али има тешку руку''. Афоризам који врца од хумора и разиграности: ,,Од кад сам се венчао, верујем у летеће тањире''. Прави сатиричар се не устеже да саопшти истину, али истину која шири видике. Књига ,,ТАЈНЕ ТАЈКУНСКОГ ДЛАНА'' није обмана, али сам убеђен да ће оставити трага на сатиричном небу Србије. Дебеловрати заступници наше демократије надам се да неће остати равнодушни. Ово је атак на савест оних који мисле да је бављење политиком једино исплатив и непромашени посао. Зато Саша каже: „Од колевке па до гроба, најлепше је функционерско доба''.


Не знам да ли ће Саша наставити да одапиње своје убојите афористичке стреле, али знам да је својим афористичким првенцем поприлично погодио. Добро је и то што је у овој књизи више сатире него хумора, који често зна да буде јефтино сипање речи у пробушену врећу. Сатира је ипак нешто јогунасто и кочоперно, вредност која је зов на пристајање, на одбијање оног што нам се бесомучно сервира. Пробајте овај првенац, макар уз кафу и љуту ракију. Верујте, пријаће!

Ивко Михајловић

Избор афоризама из књиге "Тајне тајкунског длана"

Рaници су у сукобу интереса.

Просе и од предузећа и на улици


Захваљујући тапкању у месту, 

наше стазе су добро утабане.


У мојој кући влада демократија.

Ко шта хоће то и ради.


Имамо ми своје природне ресурсе.

Још само да их пронађемо.


Поп га је опевао, 

а и држава је пре тога учинила своје.


Пустио бих ја њега, али неће он мене.

Нисам му вратио позајмицу.


Ђаво је дошао по своје, 

али порезници су били бржи.


Ђаво је поуздан партнер. 

Остаће с тобом све док не пропаднеш.


Ко је дигао руку на себе,

тај је потценио конкуренцију.


Бабу сам некако прежалио, 

али је њена пензија за мене ненадокнадиви губитак.


Прво да видим резултате избора, 

па ћу ти рећи за кога сам гласао.