,,ТАШТИНА ТАШТИНА", Горан Радосављевић – ,,Артија" Параћин, 2014

ЂАВО КОЈИ НЕ СПАВА


Реактивирањем Лиге духовитих дошло је до праве инвазије младих сатиричара, али и оних којима раније није пружана прилика да се афирмишу. Аутор књиге, која је пред нама, Таштина таштина, Горан Радосављевић, само је један од бројних. Његово стваралаштво, гледано кроз тематику, сеже у давне 90-те. Толико је требало да дочека својих пет минута, али и да испече занат. Сада, када је све прошло, и када  отвори своју књигу, све прашта и све заборавља.


Српска сатира је, иначе, релативно млада. Прва књига Мали буквар за велику децу, Михаила Максимовића, штампана је 1792. године. У Европи кудикамо раније, док зачетак афоризма, ретроактивно гледано, залази дубоко у историју старе ере. После појаве већ поменуте прве књиге приређивача Стефана Новаковића, српска сатира је ишла узлазном путањом и у таласима. Најснажнији је данашњи “Београдски афористичарски круг”, док пређашњу тројку (Душана Радовића, Владимира Булатовића Виба и Брану Црнчевића), многи и данас сматрају најуспешнијима. На површину најразорнијег таласа испловио је он, наш Горан Радосављевић, аутор ове књиге, који као већ искусни капетан, брзином од седам миља, плови нашим деценијама узбурканим водама. Поред својих изузетних организационих способности, он је, не први пут, испољио и своју стваралачку способност. Да је тако, сведочи и његова штампана књига Хлеба и цигара 2011. године. Уз то, његови бисери из области афористике, већ давно су нашли места у бројним проантологијским књигама. Не изостају ни награде, али поменимо да је он и сам приређивач или коаутор неколицине запажених књига. Оно што би још било вредно помена је, чисто илустрације ради, је који понеки од његових хумористичко-сатиричних бисера. У том смислу ваља истаћи да су многи од њих већ давно напустили корице или рукописе будућих књига и кренули светом…


Не падајте у ватру!

Још вас гулимо.


Прецизно миксована креација духа и сатире, а снага овог разорног афоризма сеже до кости. Анализама нигде краја. Колико би само страница требало да се све каже што овај бисер заслужује. Пре свега о његовој дубокој иронији, коју садржи у себи. Међу бројним афоризмима често наилазимо и на афоризме самокритичке природе:


Он је крив.

Исправите ме ако грешим.


Оно што краси овакву врсту његових афоризама, свакако је суптилност, тек наговештена сумња, што би се могло сматрати посебно вредним. А што се тиче самокритике, могуће је још да жели прво на себи, а касније и на бројним друштвеним појавама да испољи сву своју сатиричну жестину. Један од таквих његових афоризама свакако је:


Имамо времена.

Још се свира на нашем Титанику.


Код афоризма:


Ђаво не спава.

Сади тикве.


исказан је наш вечити скептицизам због свега вековима преживљаваног. Међу бројним новоотвореним темама, које дају свежину књизи, обрађене су и неке, назовимо виђене:


Много је научио од иследника.

Добио је батине за памћење.


што свакако не може да поквари, иначе, добру садржину књиге. Али и понеке од дневно-актуелних:

Нико не зна шта носе дању, а шта ноћу.


Иако дневно-актуелни, овај афоризам може да траје заувек. Крађи, криминалу и корупцији, никад краја…

Горану још много овакве инспирације, а читаоцима пријатно дружење са овом надасве садржајном књигом.


Коста Павловић

Избор афоризама из књиге ,,Таштина таштина"

Није тачно да паметан пише,

а будала памти.
Има и будала које пишу.


Атом је одвратан.
Не могу очима да га видим.


Успели смо у борби за голи живот.

Голи смо и боси.


Збогом памети  
 – каже се сваком ко иде из Србије,

или се у њу враћа.


Био је недодирљив.

Морао сам да узмем мотку.


Лопови су ружни зато што се сређују на брзу руку.


Откако сам изгубио медијски рат од деце,

гледам само цртане филмове.


Ако имате децу,

а још не разумете своје родитеље,

проверите да ли су деца ваша.


Прва љубав заборава нема!

Последња... шта последња?


Венчаница је бела застава слабијег пола.


Отишли смо до ђавола.

Послао нас је у божију матер.


Тражиш проблем?

Нема проблема.


Ако сваку реч ставиш на своје место,

ниједна ти неће бити последња.