СРПСКИ САТИРИЧАРИ НА ФЕСТИВАЛУ У ТЕМИШВАРУ

У Темишвару је 21. јуна одржан Други међународни фестивал хумора, сатире и карикатура „Лалошки шешир“ на којем су учествовали аутори из Румуније, Србије и Црне Горе.


Одржавање Фестивала помогао је Савез Срба у Румунији, а на отварању манифестације говорили су генерални конзул Србије у Темишвару Лазар Манојловић, румунски писац Левенте Балинт, српски посланик у румунском парламенту Славомир Гвозденовић, председник Савеза Срба Огњан Крстић и организатор Фестивала Горан Мракић.


Под слоганом „опуштено вече у намргођеном свету“ Србију су на овој смотри представљали сатиричари Драгутин Минић Карло, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић, Миодраг Стошић и Владимир Ћалић. Из Црне Горе су учествовали Дејан Тофчевић и Бојан Рајевић, а боје домаћина бранили су Левенте Балинт, Овидиу Ефтимие, Серђу Василе, Данијел Силвијан Петре, Горан Мишковић и Горан Мракић.


Уредници интернет портала „Тајмс Њу Роман“ (румунска верзија Њуз нета) Овидиу Ефтимие и Серђу Василе из Букурешта истакли су да је фестивал „дивна прилика за боље упознавање и зближавање уметника из две земље и да је публика истински уживала у српским афоризмима, који су по тематици и духу веома блиски румунском начину размишљања“.


У оквиру фестивала приређена је изложба карикатура Николе Драгаша, младог илустратора из Панчева. С обзиром на то да се у Бразилу одржава Светско фудбалско првенство, посебну пажњу бројних посетилаца привукле су Драгашеве карикатуре о фудбалу, које се налазе у књизи афоризама о спорту „Играње главом“, чији је аутор Александар Чотрић.


Друштвено ангажованим и хуморним песмама, публику у највећем граду румунског Баната забављао је стенд-ап хорор бенд „Грбаве танге“ из Београда.


А.Ч.