ТЕШКЕ МИСЛИ“ - НОВА КЊИГА
САТИРИЧНИХ АФОРИЗАМА АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА

Београд, 8. октобар - Издавачка кућа „Српска реч“ објавила је нову књигу афоризама Александра Чотрића - „Тешке мисли“.

 

Књига садржи више од хиљаду сатиричних афоризама о религији, економији, међународним односима, изборима, политичким странкама судству, власти, Косову, медијима, култури и другим темама.

 

„Неки од најбољих српских афоризама припадају перу једног од најистакнутијих аутора Александру Чотрићу“, истиче у предговору књижевник и антологичар Владимир Шојхер из Русије, који додаје да „с великим задовољством чита и преводи сјајне афоризме овог аутора који изврсно уме у неколико речи да разјасни основне противречности нашега времена“.

 

Професор универзитета и преводилац Ганчо Савов из Бугарске наводи да му се „понекад чини да Чотрићев афоризам даје теме за есеје и филозофска размишљања“ и да га то, заправо, „чини посебним и разликује од других српских сатиричних стваралаца“.

 

„Тешке мисли“ су седма Чотрићева књига сатиричних афоризама која се појављује четири године после претходне назване „Померање памети“. Александар Чотрић је прву књигу друштвено ангажованих афоризама „Даћемо ми вама демократију“ објавио 1993. године.

 

За своје сатирично стваралаштво добио је најзначајније награде и признања  у Србији - „Радоје Домановић“, „Владимир Булатовић Виб“, „Јован Хаџи-Костић“, Награда Београдског афористичарског круга, „Стеван Сремац“, „Ђорђе Фишер“, „Велемајстор сатире“... Лауреат је и признања у Бугарској, Италији, БиХ, Румунији, Либану, Црној Гори и Македонији.

 

Афоризми и приче Александра Чотрића превођени су на енглески, руски, немачки, француски, шпански, италијански, арапски, турски, словачки, пољски, румунски, мађарски, јерменски, баксијски и двадесетак других језика.

 

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈE

Секција сатиричара