Србија - Република Српска - култура

СТАНИСЛАВ ТОМИЋ ДОБИТНИК „ВИБОВЕ НАГРАДЕ“

 

 

              БЕОГРАД, 2. МАРТА /СРНА/  – Станислав Томић, сатиричар из Зворника у Републици Српској добитник је „Вибове награде“ коју додјељује лист „Политика“ - одлучио је жири на чијем челу је био познати хумориста Дејан Патаковић, а чланови уредник „Сатирикона“ у „Политици“ Драгутин Минић - Карло, уредник викенд-издања „Политике“ Петар Мићковић, те сатиричари Александар Чотрић и Владимир Драмићанин.

              У најужој конкуренцији за ово признање био је афористичар Владимир Ћалић из Београда.

Награда се додјељује од 1994. године писцима млађим 35 година - као знак сјећања на сатиричара и новинара „Политике“ Владимира Булатовића - Виба (1931-1994).

              Станислав Томић је рођен 1986. године у Тузли. Основну и средњу школу завршио је у Зворнику. На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву дипломирао је на катедри за филозофију и социологију. Похађа докторске студије на Филозофском факултету у Београду. Запослен у зворничкој Гимназији и Средњој стручној школи „Петар Кочић“. Пише афоризме од студентских дана, које је објављивао у медијима у БиХ, Србији и Македонији.

            Објавио је 2011. године књигу афоризама „Зло, наопако и обрнуто“. Заступљен је у антологији афоризама о спорту „Дриблинг духа“ и, као најмлађи аутор, у антологији српског афоризма за дјецу „Раздељак“.

            Станислав Томић је учесник међународних фестивала хумора и сатире у Бијељини, Угљевику, Београду, Темишвару... Добитник је „Сатиричног пера“ за најбољи афоризам изговорен на фестивалу у Бијељини прошле године.

             „Вибова награда“, која се састоји из плакете и новчаног износа, биће уручена добитнику на свечаности у згради „Политике“ 7. марта, поводом дана рођења Владимира Булатовића - Виба. /гл/