У очекивању нових књига

Бањалука - Писци и издавачи на почетку сваке године најављују својим вјерним читаоцима нова издања у којима ће моћи уживати и тако настаје књижевни ланац нестрпљења у свијету писане ријечи.


Издавачи очекују нова дјела од књижевника, како би се што прије нашла на полицама књижара и библиотека, али и писци с поштовањем и знатижељом ишчекују књиге својих колега.


Своја очекивања открио је и афористичар Александар Чотрић који се нада да ће ове године бити објављена "Антологија српског афоризма" на којој је приређивач Александар Баљак радио пуних 25 година.


- У антологији ће се наћи најбољи афоризми који су изабрани из 1.300 књига, које су објављене на српском језику - у Србији, Републици Српској, Црној Гори и другим земљама. Баљак је радио врло студиозно, аналитично и истраживачки на приређивању антологије и, колико знам, руководио се искључиво естетским принципима - казао је Чотрић.


Објаснио је да би Баљаков избор требао да пружи цјеловит поглед на српску афористику, од прве књиге која је објављена прије 222 године, до данас.


- У 2014. години биће објављена "Антологија српског афоризма" у Шпанији, на баскијском језику, коју приређује Хасиер Агире, а у Чешкој ће изаћи избор који ће сачинити Бранка Кубеш. Посао на приређивању и преводу ових књига је већ завршен и очекује се да ускоро буду штампане и организоване промоције  -  рекао је Чотрић.


(Глас Српске, 20. фебруар 2014)