U SATIRI JE ISTINA

U organizaciji NUCK “Kočo Racin”  – Kičevo organizovan je literarni portret makedonskog satiričara Mileta Gjorgjijskog. O njegovom stvaralstvu gorovili su promotor, profesor Ace Sajkoski, kao i gost večeri, makedonski satiričar Vitomir Dolinski.


Pred brojnim ljubitelima humora i satire u maloj sali Doma kulture, Gjogjijoski je govorio aforizme iz svih dosad objavljenih njegovih knjiga aforizama.


Mile Gjorgjijoski je autor brojnih knjiga aforizama “Pet do dvanaest”, “Iskosi”, “Strogo nepoverljivo”, “Nešto drugo”, “Kroz iglene usi”, “Niko neće da bude strašilo”, “Tri puta na dan”, “1001 aforizam”, “Idemo na Veneru”, “Nije po protokolu”, “Jutarnji aforizmi” i “Vreme je najbolji sudija”. Objavio i knjigu satiričnih priča “To je to”. Pripremio knjige: “Balkanska transferza”, “Tri em”, “Vreme je za trojku”, “Delčevski osmesi”, “Strumička aforiznica”, “Ge 50”, “Na vrhu vulkana”, “Buđenje petla”, “U satiri je istina” i “Devetka” i u istima bio koautor.


Gjorgjijoski je pre par godina pokrenuo i sad već tradicionalni “Kičevski satirikon”, u kome pored satiričnog programa u kome su redovni učesnici on i Vitomir Dolinski organizuju se i izložbe karikature, a on je i jedan od osnivača poznatih festivala humora i satire “In Vinica veritas” Vinica i “Pijanec” Delčevo”, Član je Udruženje knjžievnika Srbije, Beogradskog aforističarskog kruga “BAK” , “Nadji Naman” Liban, Udruženje novinara Makedonije i drugih brojnih asocijacija književnika.