САТИРИЧАРИ ПОСЕТИЛИ ШКОЛУ "РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ"

У оквиру обележавања 16. фебруара, Дана српске сатире, установљеног поводом дана рођења Радоја Домановића, писци Витомир Теофиловић, Александар Баљак и Александар Чотрић посетили су 13. фебруара основну школу "Радоје Домановић" на Новом Београду.


Тројица наших познатих сатиричара говорили су ученицима школе о животу и делу највећег српског сатиричара, о сатири као књижевном роду и афоризму као најдоминантнијем жанру у српској сатири.


- Афоризам је настао пре две и по хиљаде година у Грчкој, а први афористичар био је отац медицине Хипократ - казали су афористичари, који су навели да је прва српска књига афоризама објављена пре 220 године у Бечу, од аутора Михаила Максимовића.


Теофиловић, Баљак и Чотрић представили су у школској библиотеци Антологију српског афоризма за децу "Раздељак" (Завод за уџбеник, Београд, 2012) и говорили су афоризме који су се малишанима веома допали.


Директорка школе "Радоје Домановић" Мирослава Рутешић предложила је да наставници и ученици школе, заједно са представницима Београдског афористичарског круга, током маја посете Домановићеву родну кућу у селу Овсишту код Тополе, што су сатиричари са задовољством прихватили.