UMRO NAJPOZNATIJI SLOVENAČKI AFORISTIČAR ŽARKO PETAN


Beograd, 4. maj - U Ljubljani je 2. maja, posle teške bolesti, u 86. godini preminuo Žarko Petan, reditelj, dramaturg, pisac, najpoznatiji slovenački aforističar i jedan od najboljih autora kratkog satiričnog žanra u bivšoj Jugoslaviji.


Žarko Petan je 2009. godine poneo priznanje "Zlatni krug" Beogradskog aforističarskog kruga za ukupan doprinos satiri, a 2011. godine dobio je nagradu "Ekselencija satira", Udruženja književnika Srbije, najznačajnije priznanje za satiričnu književnost u našoj zemlji. Pre nekoliko dana u Srbiji je, u izdanju Beogradskog aforističarskog kruga, objavljena antologija slovenačkog aforizma "Sunčana strana Alpa", u kojoj je, među 35 autora, s najvećim brojem aforizama zastupljen ovaj bard slovenačke i evropske satire. Petanova knjiga aforizama "Nepodobne parole", u izboru Milovana Vitezovića, objavljena je u Beogradu 1978. godine, u izdanju "Narodne knjige". Domaćim čitaocima aforistike poznat je preko prevoda Miljenke Vitezović i Aleksandra Čotrića.


Petan je rođen 1929. godine u Ljubljani. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu i Akademiji dramskih umetnosti u rodnom gradu. Režirao je više od 120 predstava, od kojih mnoge igrane i u beogradskim pozorištima. Aforizme je počeo da piše u Beogradu, gde je iz političkih razloga 1959. godine na Vojnom sudu bio osuđen na sedam godina zatvora. "Nisam imao papir i olovku, pa sam prve aforizme pamtio i zapisao ih tek kada sam posle dve godine izašao iz zatvora", prisećao se tog vremena Petan.


Žarko Petan je pisao romane, novele, priče za decu, pesme, eseje i drame. Centralno mesto u stvaralaštvu Žarka Petana, ipak, pripada humoru i satiri. Napisao je više od deset hiljada aforizama. Objavio je 40 samostalnih knjiga, koje su prevedene na 27 jezika.


U ime Beogradskog aforističarskog kruga telegrame saučešća porodici Petan, Društvu slovenačkih književnika i Društvu aforističara Slovenije uputio je Aleksandar Baljak. 


BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG