ИЗАШЛА КЊИГА АФОРИЗАМА НЕНАДА ЋОРИЛИЋА "УТАЈА ПОРАЗА"

ИЗБОР АФОРИЗАМА

Не очекујте од мене боље резултате од претходника!

Ја бих био задовољан да узмем колико и он.


Чим сам ушао у политику, покајао сам се.

Требало је да уђем много раније.


Кад уђемо у Европску унију, наша надања ће бити испуњена.

Више нећемо имати чему да се надамо.


Политичара који не лаже на радном месту гледају са подозрењем. 

Није колегијалан.


Црква игра значајну улогу у музичком просвећивању. 

У њој и народњаци слушају поп музику.


Ускоро крећу отпуштања у јавном сектору.

Прво ће бити отпуштени они који су најмање платили за радно место.


Извињавамо се, господине, али немамо ситно да Вам вратимо кусур. 

Јел може нека диплома?


Да бисмо испоштовали еколошке стандарде

нову владу ћемо саставити од рециклираних политичара.


Инспектори за сузбијање дроге одлично раде свој посао. 

Растурају!


Елитне проститутке скупо наплаћују своје услуге. 

Има их које узму и по неколико десетина хиљада евра за један мандат.


Наш играч је центарфор века.

Погађа једном у сто година.

ГОРКЕ ПИЛУЛЕ У СЛАТКОЈ ГЛАЗУРИ

Ненад  Ћорилић  је  млад  аутор,  по  годинама и списатељском стажу, али је по својем сатиричарском стваралаштву већ досегао пуну зрелост и висок квалитет. Иза њега су самосталне и заједничке књиге, објављени прилози у најугледнијим  листовима  и  часоописима, бројна учешћа на најпрестижнијим уметничким манифестацијама, признања, као и преводи на стране језике. То је Ћорилића сврстало међу највеће таленте и наде српске афористике, али и сатире уопште. Последица је то његовог озбиљног рада, интересовања, напредовања, усавршавања и посвећености књижевности. У Ћорилићевом опусу уочљив је знатан књижевно-естетски помак, а најбоља потврда је дело пред нама.


Збирка „Утаја пораза“ доноси сатирични поглед на свет из визуре писца који критички опсервира средину у којој се налази, друштво у целини, па и све што није добро у свету у којем живимо. Аутор је минуциозно тражио одговарајуће речи за неодговарајуће поступке. Књига коју држите у рукама је као криво огледало које ствари деформише, да би их приказала реалним. Аутор смело проговара о болним темама транзиционог друштва, националним и државним поразима, изневереним обећањима, неспособности руководилаца, малодушности бирача,  тешком  економском  и  социјалном стању, медијским лажима, безочности тајкуна, резигнираности становништва и подаништву партијског  чланства.  Наш  сатиричар  не  бежи од политичких тема, јер нема куда. Политика је постала све и зато немамо ништа. Ћорилић пише о политици и њеним актерима, али оно што га разликује од политичара је то што је он духовит, а политичар је смешан.


Ћорилић је афористичар који се према најкраћем књижевном жанру односи с дужним поштовањем, ентузијастичким жаром и рационалним приступом. Овај писац све око себе посматра  иронијски  померено,  на  свој  начин, који му омогућава да боље види и да најгоре у друштву претвори у најбоље у сатири. Иронија и сарказам најделотворнији су у краткој форми.


Ћорилићеви афоризми су језгровити, духовити, мисаони,   оригинални   и   вишеслојни.   Његове

„севчице“ имају дубину, ширину и висину, али, као четврту димензију, поседују и оштрину. Аутор ове књиге настоји да помера границе слободног стваралаштва у ширину, а естетске домете у висину. У инвективама из збирке описано је прошло и садашње, али Ћорилић има треће око и шесто чуло, те предвиђа и шта ће да буде.


Монументалне минијатуре из збирке „Утаја пораза“ говоре више него многи романи или приповетке. Ненад Ћорилић својим оштрим афоризмима боде и жигоше, и стога подсећа на лекара који лечи акунпунктуром.


Афоризме није једноставно писати, јер афористичар усложњава појаве и догађаје. Сатиричар, наравно, и насмеје, али је тај осмех често горак и опор, попут горких пилула у слаткој глазури. Сатиричар исмејава оне који су створили озбиљне проблеме. За њега нема недодирљивих. Постоје  само  они  којих  се  не  дотиче.  Пошто мисли изузетно брзо, овом аутору нико не може да умакне. Није тачно да наш сатиричар све види црно. Он, напротив, види врло јасно шта је црно, а приказано је ружичастим, и шта би требало оцрнити.


Ћорилић штеди речи, али не штеди мете својих опсервација.  Аутор  зна  да  је  добар  афоризам оно што остане, када се одбаци све пролазно. Зато  Ћорилићеви  афоризми  говоре  и  оно  што не садрже. Његова књига врви од реченица са поруком и поуком. Иза њих се не ставља тачка, пошто су бесконачне.


Ћорилић се бори за боље друштво, тако што тражи лоше у њему. То лоше он и увећава у својој литератури, да би га лакше видели и други.


Афористичар успешно дефинише појаве, критикује процесе, осветљава скривено и вешто уметнички транспонује проживљено. Ова књига се брзо чита, али се о њој дуго размишља. Већина Ћорилићевих афоризама садржи обрт, од којег се врти у глави.


Универзалан афоризам не говори о актуелној ситуацији, али временом постаје све актуелнији.

 


Кажу да се добар афоризам не заборавља. Из ове  књиге  памтићемо  велики  број  афоризама и радо ћемо јој се враћати због хуморности и свевремености мисли у њој.


У књизи „Утаја пораза“ очекујте неочекивано! Верујем да сте очекивали добре афоризме, а пронаћи ћете одличне!


Живот пише романе, а афоризме мора неко духовитији. Неко, попут Ненада Ћорилића.


Александар ЧОТРИЋ