ОДРЖАНО УСПЕЛО ВЕЧЕ ХУМОРА И САТИРЕ У ПРАГУ

У Прагу је 19. маја одржано изузетно успело и посећено "Вече хумора и сатире" на којем су учествовали аутори овог жанра из Београда лирик и сатирик Душко М. Петровић, сатиричар Александар Чотрић и афористичар Владимир Ћалић. 


Они су казивали своје песме, приче и афоризме и разговарали са публиком у којој су били и Чеси и наши људи који живе у Чешкој. 


Српски писци представили су се присутнима који су пажљиво и с разумевањем учествовали у потпуном уметничком доживљају, с обзиром на то да у Чешкој постоји дуга и богата традиција хумористичко-сатиричног изражавања, коју су широм света репрезентовали и прославили Јарослав Хашек, Карол Чапек, Бохумил Храбал и Милан Кундера.


Вече је тематски било веома динамично и тематски разноврсно, тако да су аутори говорили о националним дилемама, односу власти и поданика, људским правима и слободама, контролисаним медијима, улози уметности у друштву, женама и мушкарцима, деци и спорту. 


Прашки љубитељи хумора и сатире врло често су смехом и аплаузима потврђивали да им се допао наступ српских књижевника. Публика је имала прилику да поставља питања и добије веома занимљиве, необичне и духовите одговоре.


Програм је организовала, осмислила и модерирала истакнута песникиња из Прага Јелена М. Ћирић, која је успеху вечери значајно допринела казујући неколико својих веома запажених песама које садрже сатиричну ноту. Захваљујући умногоме и њеном спонтаном, ненаметљивом и присном односу с актерима и публиком одржано је књижевно вече у прашко пролеће, какво одавно није виђено и које ће град на Влтави дуго да памти.