ВЕЧЕ МАКЕДОНСКЕ САТИРЕ

     Првог априла 2014. године у Скопљу, у организацији Културног центра ФЕНИКС и Удружења хумориста и сатиричара Македоније ОСТЕНОВИ одржано је Вече македонске савремене сатире.

     На овој пригодној манифестацији за популаризацију сатире у Македонији одата је почаст преминулом македонском хумористи и сатиричару Софету Штерјоском. У његову част издата је књига са његовим афоризмима, насловљена као „Јавне тајне". Издавач је Издавачка кућа ФЕНИКС из Скопља. 

     Уводну бесједу о лику и дјелу Софета Штерјоског говорио је Христо Петрески, директор издавачке куће „Феникс" из Скопља.

     Своје афоризме читали су: Васил Толевски, Атанас Крлевски, Димитар Вилазорски, Љупка Цветанова, Марјан Анѓеловски, Христо Петрески и двоје ветерана македонске сатире Иван Русјаков и Георги Хаџивасков.

     Водитељи манифестације су били мр Марина Мијаковска и македонски сатиричар Васил Толевски. Сала Културног центра била је премала да прими раздрагане посјетиоце, али са задовољством су примили вијест да је отворен нови театар хумора и сатире САТАР. Планирано је да се једном мјесечно одржавају манифестације оваквог типа, на којима ће моћи да наступају домаћи и страни сатиричари.

     Предсједник Удружења хумориста и сатиричара Македоније, Васил Толевски, већ је највио да ће ступити у контакт са највећим именима Балкана да наступе у новоотвореном позоришту. Прије свега, подвукао је имена Живка Павлова, Ивана Карадака, Милета Ѓорѓијевског, Александра Баљака, Александра, Чотрића, Јове Николића, Илије Марковића...

     Ово је био угодан сатирични догађај на којем је најављено пуно планова за будућност.