ODRŽANO VEČE SATIRE U HERCEG NOVOM

U okviru Međunarodnog sajma knjiga "Trg od knjige", održanom od 21. do 28. jula u Herceg Novom, poslednjeg dana manifestacije upriličeno je "Veče satire" na kome su na trgu Belvista učestvovali Dragutin Minić Karlo, Dejan Pataković, Aleksandar Čotrić i Bojan Rajević. 


Po nepodeljenom mišljenju organizatora i publike, bilo je to jedno od najuspešnijih večeri tradicionalnog Sajma koji je ove godine održan po dvanaesti put.


Predstavljajući satiričare, prof. dr Ratko Božović kazao je da su na „Trgu od knjige“ ljudi od kojih se treba malo plašiti, naročito onda kada govore o onome što je sloboda i što je život sam, jer oni govore ono što mi ne smemo da kažemo, a mislimo da je tako.


- Dolazim iz akademske četvrti ozbiljnog mišljenja, iz krutosti u mišljenju, dakle krutosti na pogrešnom mestu, u kojoj sam o samoj stvarnosti razmišljao i previše ozbiljno, a onda su me pre 25 godina aforističari podučili da se o stvarnosti, koja je smehovita i ironijska i koja je problematična sa stanovišta svoje suštine, ne sme govoriti previše ozbiljno. 


Ona se mora dovoditi u pitanje kritički. Ovi odabrani aforističari jesu oni koji su bili, zapravo, negde na margini same stvarnosti i zato neopaženi od onih koji su ih mogli osporiti. Sada su već, iz te margine, iz tog vremena devedesetih godina, došli u sam centar, jer su oni kritičari društva i kritičari onoga što se dešava celoj zajednici – kazao je Božović.