NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

БРАТИСЛАВ КОСТАДИНОВ
ДОБИТНИК "ВИБОВЕ НАГРАДЕ"

       Београд, 19. фебруар - „Дрога изазива зависност. Само на Косову независност”; „Стајали смо на танком леду, а онда нас је обасјало сунце”; „Политичари имају лепљиве прсте. Упала им секира у мед.” - афоризми су Братислава Костадинова, афористичара из Крушевца који је добитник „Вибове награде“, листа „Политика“ за најбољег младог сатиричара у 2016. години.

       Одлуку о томе једногласно је донео трочлани жири на чијем челу је књижевник Александар Чотрић, а чланови председник Секције сатиричара Удружења књижевника Србије Драгутин Минић Карло и уредник „Политике“ Петар Мићковић.

       У најужој конкуренцији за високо признање били су Владимир Ћалић и Игор Браца Дамњановић Диб.

       Награда се додељује од 1995. године, у знак сећања на једног од највећих српских сатиричара, уредника и новинара „Политике“ Владимира Булатовића Виба (1931-1994).

       Братислав Костадинов је рођен у Крушевцу 1975. године. Дипломирао је на Економском факултету у Нишу. Објавио је књигу афоризама „Воштена интелигенција“ 2015. године. Добитник је награда на Сатиричној позорници у Параћину и Фестивалу хумора и сатире у Делчеву, у Македонији. Члан је Београдског афористичарског круга. Афоризми су му објављивани у Политици, Илустрованој Политици, Новостима, хумористичким часописима Јеж и Жуч и крушевачким часописима Путеви културе и Багдала.

       Награда, која се састоји из плакете, повеље и новчаног износа добитнику ће бити уручена на свечаности у просторијама „Политике“, 8. марта, на 86. годишњицу рођења Владимира Булатовића Виба.