ГОРАН МРАКИЋ ДОБИТНИК „ВИБОВЕ НАГРАДЕ“    

Горан Мракић, писац и новинар из Темишвара у Румунији добитник је „Вибове награде“ за сатиру, листа „Политика“, одлучио је данас жири на чијем челу је песник Љубивоје Ршумовић, а чланови - уредник у „Политици“ Петар Мићковић и сатиричари Драгутин Минић Карло, Александар Чотрић и Ненад Вучетић.

Награда се додељује од 1995. године, писцима млађим 35 година, у знак сећања на сатиричара и новинара „Политике“ Владимира Булатовића Виба.

Горан Мракић је рођен 1979. у Румунији, у Великом Семиклушу, детињство је провео у Варјашу, где је завршио и основну школу. Српску теоретску гимназију "Доситеј Обрадовић" окончао је 1997. године у Темишвару. Дипломирао је историју 2001. на Западном универзитету у Темишвару. Један је од уредника недељника на српском језику у Румунији "Наша реч".

Објавио је две збирке песама, заступљен је у седам антологија песама у Србији и Румунији. Објавио је и збирку афоризама „Српски хард корени“ 2008. године у Београду.

Добитник је награде „Радоје Домановић“, Удружења књижевника Србије, за најбољег српског сатиричара дијаспоре у 2006. години. Преводи са румунског и српског језика.

Мракићеви афоризми објављивани су у Политици, Илустрованој Политици и другим новинама и часописима.

Превођен је на македонски и мађарски језик. Живи и ради у Темишвару, али је веома активан и у Србији, где је редован учесник „Сатира феста“.

„Вибова награда“, која се састоји из плакете и новчаног износа, биће уручена добитнику на свечаности у згради „Политике“, 8. марта, на дан рођења Владимира Булатовића Виба.

 ЖИРИ ЗА ДОДЕЛУ ВИБОВЕ НАГРАДЕ
<< >>