ПРОМОЦИЈА АНТОЛОГИЈЕ МАКЕДОНСКОГ АФОРИЗМА “ВРЕЛИ МРАЗОВИ“ У СКОПЉУ

Скопље, 14. 3. 2014. У организацији Центра за културу “Кочо Рацин” из Скопља, издавачке куће “Македонија презент” и Удружења хумориста и сатиричара “Остенови”, по први пут је одржана промоција антологије македонског афоризма насловљена као “Врели мразови”. Аутор ове свеобухватне антологије је Васил Толевски. Он је успео да у антологији заступи 96 аутора који су више година уназад били стожери македонског хумора и сатире.


Модератор ове манифестације био је познати македонски књижевник и директор издавачке куће “Феникс”, господин Христо Петрески, а ријеч о књизи и аутору изрекла је руководилац центра, госпођа Јованка Вељановска.


У препуној сали Центра за културу, Васил Толевски је у своме излагању истакао вриједност ове антологије у циљу очувања дјела македонских аутора и раст нових снага у најтежем књижевном роду – сатири. Подвукао је да је у овом тренутку носилац развоја модерне светске сатире Србија, која је на свој несебичан начин отворила своје новине, ревије и портале македонским ауторима. Иначе, 2005 године, издаваачка кућа АЛМА из Београда је издала луксузно опремљену Антологију македонског афоризма у дужој и краћој верзији. На крају свог излагања Васил Толевски прочитао је афоризме својих преминулих другова, Софета Штерјоског, Бошка Перинског, Костадина Устапетрова и Бошка Смаќовског. У публици су били и чланови породице ових знаменитих аутора, који су били дирнути овим племенитим и несебичним гестом.


Вече афоризама започео је доајен македонског хумора и сатире Георги Хаџивасков. Својим афоризмима престаавили су се и Миле Ѓорѓијевски, Димитар Вилазорски, Атанас Крлевски, Јане Атанасов, Ленче Стојменова, Љупка Цветанова, Марјан Ангеловски, Душко Кралевски и Иван Русјаков. 


Завршну реч читањем својих најновијих афоризама, ово предивно хумористично-сатирично вече завршио је аутор антологије, Васил Толевски. Он је најавио следећи овакав скуп на промоцији својег нановијег дела, “Тито нас зове да нам помогне”- збирка политичких афоризама насталих у задњој години његовог рада. Публика је својим аплаузима доказала да је Македонија гладна оваквих забавних вечери.