NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

 

  
Арена 92, 9. 11. 2010.

Витомир Теофиловић

КРАТКИ РУКАВИ КРАТКИХ ФОРМИ


      Сваке године широм света наши карикатуристи добијају награде. Друге државе би то злоупотребљавале, па би новине сваког дана штампале карикатуре, али код нас се строго поштује уметничко достојанство и карикатуре се објављују само свечаним данима, недељом и државним празницима.
      Чувен је и наш кратки филм. И то би злоупотребљавале друге државе, па би се уз дугометражне давали и кратки филмови, али нема код нас таквог потцењивања – зар да кратки филм буде аперитив?! Кратке филмове треба видети само једном годишње, свечано, на фестивалу, а не час овде, час онде!
       Цео свет зна да су наши афористичари омиљени у нашој средини, прави мезимци и звезде!
       А, срећемо ту и тамо Ваше афоризме! Кратко, али богме и бритко и духовито! – добаце нам у пролазу наше колеге романсијери и песници.
       Ту и тамо, пред  Нову годину и на Дан шале, 1. априла, имамо и своје вечери! Неке новине нам дадоше и рубрику, цело ћоше! И то не у обичне дане, већ недељом и празником! Знају да смо ми афористичари прави хришћани и да шест дана смишљамо афоризме, а седмог их објављујемо.
       Чуше за нас и у белом свету, уђосмо и у неке антологије и зборнике.
       И наши издавачи би нас радо штампали да је више пара, али једва стигне за романе и песме! Може ако обезбедите лична средства, то Ви можете, популарни сте!
       Штампамо о свом трошку понеку књигу.
       Добро бисмо прошли код откупа књига за библиотеке да је више пара, али једва стигне за стотинак романа! А вас афористичаре ионако чују људи изблиза, ви сте духовити где сте да сте, књиге вам и нису важне!
       Руку на срце, не можемо да се пожалимо! Из речи свих наших саговорника увек зрачи тон уважавања и искреног жаљења: Била би то друга прича да је ваша кратка форма дужа. Ако не као роман, бар као прича или песма!