ЗАЈЕДНИЧКИ ЗБОРНИК 
СРПСКИХ И МАКЕДОНСКИХ АФОРИСТИЧАРА 

У Македонији је, под насловом "Балканска трансверзала", објављен зборник изабраних афоризама истакнутих српских и македонских афористичара – Драгутина Минића Карла, Васила Толевског, Александра Чотрића, Мила Ђорђијоског и Бојана Љубеновића.

У издању, које је у едицији "Балканска сатира", објавио Дом културе у Виници, налази се више од хиљаду мисли аутора из две земље.

Зборник је недавно премијерно представљен на Међународном фестивалу хумора и сатире "Ин Виница веритас", који је одржан у Виници, граду у источном делу Македоније. Директор Дома културе Славчо Данев том је приликом казао да "читаоцима препоручује да иду правим путевима, а један од њих је 'балканска трансверзала', коју је трасирало пет великана балканске сатире". Прочитани су у Виници и афоризми аутора из овог зборника, међу којима: "Диоген је тражио човека на погрешном месту. Међу људима." (Драгутин Минић Карло); "Хвата ме страх за моју децу. Одлични су ђаци." (Васил Толевски); "Данас ни држава не може да опстане, ако нема спонзора." (Александар Чотрић); "То што је вођа слеп, није његов, већ наш хендикеп." (Миле Ђорђијоски) и "Свуда у свету прадва је спора, али достижна. Код нас је само спора." (Бојан Љубеновић). 

Рецензент књиге Витомир Теофиловић примећује да је "српски афоризам светски феномен, јер никад и нигде на свету није у исти мах толико писаца писало тако квалитетне афоризме, као у Србији већ четири деценије". Теофиловић сматра "да се то не може објаснити само бројем талената, већ и низом других фактора – бунтовничком традицијом, великим утицајем фолклора, пре свега, народних изрека на писану књижевност, али највећа 'заслуга' припада политичарима који су, махом, народу Србије једно говорили, а друго радили".