Република Српска - Бијељина - култура

ЗБОРНИК "ЖИВОТ ПИШЕ АФОРИЗМЕ 2" ГРУЈA ЛЕРA

БИЈЕЉИНА, 1. АПРИЛА /СРНА/ - Зборник "Живот пише афоризме 2", који је приредио књижевник Грујо Леро, изашао је из штампе поводом 1. априла, Свјетског дана шале. 


У зборнику су објављени афоризми 32 аутора који су учествовали на прошлогодишњем Међународном фестивалу хумора и сатире у Бијељини, чији је Леро организатор. 


Рецензент овог зборника, као и ранијих, јесте уредник у Новинској агенцији Републике Српске (СРНА) Ненад Тадић; аутор карикатура Југослав Влаховић, а издавач бањалучки "Носорог".


У овај антологијски избор уврштени су, између осталих, и ови афоризми:


"Радници су храбро пали - на бранику приватизације; Да би народу вратили осмијех, од државе су направили циркус; Газда плаћа раднике по сату, само што му сат касни по неколико мјесеци".

(Исмет Алијагић)


Из пера Миладина Берића у зборнику су се нашли афоризми: "У возу за Европу нама су припала спаваћа кола; Издајем локал од двадесетак квадрата. Идеалан за приватни универзитет".


"Tајкуни су наше највеће богатство", поручује Раде Ђерговић. 


Драган Илић сугерише: "Клонирајте нам вођу. Tо мајка више не рађа!"


"Прво су покрадени избори, па послије све остало; Чим смо пронашли кључ успјеха неко је промијенио браву" - афоризми су Владислава Влаховића.


Живко Вујић додаје: "Власт је заразна болест, која се преноси са гласачког листића на четворогодишњи мандат".


Афористичар Митар Ђерић каже: "Живот пише афоризме. Све су краћи; Лако је пензионерима који имају родитеље". 


"Шварц је - немачко име. А `шворц` је - српско презиме", истиче Миливоје Јозић. 


Екрем Мацић пише: "У борби против корупције отворено је двадесет приватних факултета; Некако живим од пензије, али шта ћу кад ми родитељи умру?" 


Јово Николић напомиње: "За чврсте коалиције потребне су будале. Паметни су склони да попуштају". 


Tомислав Супек указује: "Дилема модерних мајки: дијета или дијете?; Проблем хрватског бирачког тијела јесте - што нема главу".


"Одумирање државе завршило је у социјализму. Сада је ред дошао на народ", констатује Васил Толевски. 


Станислав Томић примјећује: "Цијене расту. Не можеш их препознати".


"Извињавамо се, господине, али немамо ситно да Вам вратимо кусур. Је л` може нека диплома?", пита Ненад Ћорилић.


Док је дилема Груја Лера: "Како да останемо живи кад се не мичемо са мртве тачке?"


"Код нас је физички рад слабо плаћен, а памет - нема цијене", констатује Леро. 


Лерин 12. антологијски избор афоризама и хумористичко-сатиричних пјесама биће представљен 7. априла на 14. Међународном фестивалу хумора и сатире "Бијељина 2017", који ће бити одржан у организацији Народне библиотеке "Филип Вишњић" и Удружења афористичара "1. април", чији је Леро предсједник.


Програм овогодишњег фестивала почеће у 19.00 часова у Народној библиотеци "Филип Вишњић" отварањем изложбе карикатура "49. Пјер", Компаније "Новости", на којој ће бити приказано четрдесетак радова.


Изложбу ће отворити уредник стране хумора и сатире у "Вечерњим новостима" Бојан Љубеновић. 


Након отварања изложбе у Великој сали Библиотеке биће одржано вече хумора и сатире, гдје ће бити представљен и зборник "Живот пише афоризме 2".


Грујо Леро је 2004. године у Бијељини утемељио априлске сусрете сатиричара и основао Удружење афористичара "1. април", које 14. годину заредом у овом граду организује међународни фестивал. /крај/вј