NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

 

Политика, недеља 28. новембар 2010.  стр. 08.

БЕЛА ЗАСТАВА НАМ ЈЕ СПАСЛА ЖИВОТЕ


На Међународном фестивалу хумора и сатире ''Златна кацига'' прве награде освојили: Михаил Златковски из Русије за карикатуру, Томислав Дрвар, из Сомбора, за причу, Јелена Кујунџић из Мајура, за сатиричну песму и Сава Мартиновић, из Београда, за афоризам.

Крушевац – Стручни жири 19. Међународног фестивала хумора и сатире ''Златна кацига'' прогласио је у Скупштини града Крушевца победнике у класи за карикатуру, писану форму и афоризам о теми ''Спас''. По конкурсу, којим је тражен одговор на питање како пронаћи спас од економске кризе, из 45 земаља је стигло: 422 карикатуре, 63 приче, 90 песама и 1032 афоризма. Највреднију награду, за карикатуру, вредну 800 евра, добио је Михаил Златковски, из Русије.
    Одлуку о избору најбоље карикатуре жири је донео једногласно. По тумачењу жирија, Златковски је карикатуром поручио да се до спасења долази храбрим веровањем у себе и своје окружење добрим људима, али уз веру да и они који нису добри могу једног дана да се продобре и буду спасени. Чланови жирија за карикатуру били су: Недељко Убовић, Новица Коцић и Миланко Каличанин.
    У класи писане форме, прву награду, вредну 200 евра, добио је Томислав Дрвар, из Сомбора, за причу ''Вера је пола спаса''. Прву награду за афоризам добио је Сава Мартиновић, из Београда. Најбољу сатиричну песму, под насловом ''Само слога Србина спасава'', написала је Јелена Кујунџић, из Мајура, и освојила 200 евра. Одлуку о додели награде за причу, песму и афоризам донео је жири који су чинили: Љубодраг Стојадиновић, Петар Лазић и Ивко Михајловић.
    Стојадиновић је прочитао победнички афоризам: ''Бела застава нам је спасла животе. За њу се мора наћи место у националном музеју''.

                                                        Р. Станковић

 

<< I >>