ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА „ЗЛАТНИ КРУГ“
ЗА САТИРИЧНУ КЊИЖЕВНОСТ У СВЕТУ

Београдски афористичарски круг одлучио је да међународно признање „Златни круг“, за допринос сатиричној књижевности у свету ове године припадне Хасијеру Агиреу (Hasier Agirre) из Шпаније и Милу Ђорђијоском (Миле Горгијоски) из Македоније. О добитницима је одлучивао Уметнички савет БАК-а, на чијем челу је Александар Баљак, а чланови су Душан Пуача, Веселин Мишнић Лари, Александар Чотрић и Бојан Љубеновић. 

 

Хасијер Агире је писац, филолог и преводилац, рођен 1976. године у Белгији. Живи у Шпанији, у месту Виториа. Приредио је антологију српског афоризма на баскијском језику, која је ове године објављена под насловом „Пуцањ у рат“. Агире је читаоцима у Шпанији представио афоризме 43 српска аутора и аутор је предговора у Антологији.

 

Антологију је објавила издавачка кућа „Еротета“ (Erroteta) из града Аморебиета-Ечано (Amorebieta-Etxano), који се налази у северном делу Шпаније, на обали Бискајског залива.

 

Хасиер Агире је три године прикупљао, преводио и селектовао сентенце аутора са Балкана, који пишу на српском језику. Агире и сам успешно пише афоризме, који су, поред осталог, објављени на странцима наших новина и часописа - „Политике“, „Новости“, „Дневника“...

 

Други добитник признања „Златни круг“је Миле Ђорђијоски из Делчева у Македонији. Рођен је 1957. године у Кичеву и објавио је шест књига афоризама, књигу хуморески, четири књиге комедија, радио драму и две кабаретске представе.

 

Оснивач је и у руководилац „Експерименталног позоришта“ у Делчеву и аутор хумористичко-сатиричне емисије „Боц боц“ на Радио Делчеву.

 

Ђорђијоски је на македонски језик превео афоризме и приче великог броја српских аутора. Покретач је и организатор више фестивала хумора и сатире у Македонији. Победник је на конкурсима у Македонији и иностранству, а, поред осталих, и на шабачкој „Чивијади“.

 

Признање „Златни круг“ додељује се од 2011. године, а међу досадашњим добитницима су Владимир Шојхер из Русије, Џејмс Гири из САД, Фабрицио Карамања из Италије, Ганчо Савов из Бугарске, Валериу Бутулеску из Румуније, Васил Толевски из Македоније, Франци Чеч из Словеније и Бранка Кубеш из Чешке.